Санкциите: Щета за Русия или неочакван източник на възможности?

Руската икономика се оказа по-устойчива, отколкото се очакваше
30 авг 2022 21:23, Нели Христова
152
Санкциите: Щета за Русия или неочакван източник на възможности?
Снимка: БГНЕС

Санкциите значително усложниха живота на Александър, 23-годишен служител в музей на изкуствата от Москва. Ръстът на цените го принуждава да намали разходите си и да си търси странична работа, за да плаща сметките. В същото време намирането на определени стоки, които някога е приемал за даденост, като мебели и други предмети от бита, се превърна в много по-труден процес, пише в свой материал "Ал джазира", цитирана от "24 часа".

Въпреки това Александър, който не иска да каже фамилното си име, е оптимист, че санкциите ще осигурят някои неочаквани ползи за Русия в дългосрочен план.

„Сякаш сега имаме повече възможности и страната ни се сети, че е способна да произвежда и собствени стоки“, казваа той добавяйки „това потенциално може да отвори вратата за нещо ново и положително.“

През последните шест месеца санкциите драматично промениха икономическите отношения на Русия с останалата част от света. През трите десетилетия след разпадането на Съветския съюз Москва прегърна принципите на глобалния капитализъм. Въпреки че политическите отношения между Москва и Запада често бяха напрегнати, икономическите връзки между тях останаха стабилни. Така руснаците от средната класа можеха лесно да запазят билети за полети до Европа или да купуват най-новите западни потребителски продукти, като смартфони и дънки. Основни финансови операции като изпращане или получаване на пари в чужбина пък можеха да се извършват за няколко минути.

Сега тази ера може да приключи завинаги. След решението на Кремъл да изпрати войски в Украйна, САЩ и техните съюзници в Европа и Азия бързо наложиха безпрецедентни санкции срещу руската икономика. Някои от мерките включват замразяване на почти половината от руските финансови резерви, изключване на няколко от най-големите банки в страната от платежната система SWIFT, забрана на руски кораби и самолети да навлизат в техните пристанища и въздушно пространство, въвеждане на ограничения за износ на някои напреднали технологии и поставяне на ембарго върху руския петрол и въглища.

Едновременно с това повече от 1200 чуждестранни компании са спрели или ограничили дейността си в Русия от началото на конфликта в Украйна, сочи информация на Института за лидерство на Йейлския университет. Сред големите имена на фирми в този списък са марки като Apple, McDonald's, IKEA, Visa и MasterCard.

Досега санкциите носят смесени резултати. От една страна, брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия спадна с 4% през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, спад, който се очаква да се ускори до 7% през третото тримесечие. Новите ограничения на доставките не само доведоха до двуцифрено покачване на инфлацията, но и подкопаха руските производители, като ги лишиха от вносни компоненти, които са от решаващо значение за сглобяването на техните крайни продукти. Производството на автомобили в Русия, например, се срина със зашеметяващите 61,8% през първите шест месеца на 2022 г. Много руски официални лица признаха, че ще бъде особено предизвикателство да се намери заместител на определени електронни компоненти от висок клас, като микрочипове, които все още са разработват предимно със западни технологии.

В същото време обаче руската икономика досега демонстрира по-голяма устойчивост, отколкото мнозина първоначално очакваха. Въпреки че загуби повече от 30% от стойността си в края на февруари и началото на март, руската рубла оттогава се възстанови и се превърна в най-добре представящата се валута за годината. Инфлацията започна постепенно да се забавя през последните месеци, спадайки от своя връх от 17,8% през април до 14,9% през август. Междувременно излишъкът по текущата сметка на Русия набъбна до рекордните 167 милиарда долара между януари и юли, повече от три пъти повече от преди година.

Стабилна рубла, подобрена логистика

Досега санкциите не са допринесли много за влошаване на живота поне в Москва. Строителни работници, участващи в годишната програма за обновяване на улиците на руската столица, продължават да работят с пълна сила. Ресторантите, баровете и кафенетата в центъра гъмжат от посетители. Търговските центрове също са пълни с хора, въпреки че много западни магазини са затворени от месеци. По време на пазар до магазин за хранителни стоки средният потребител има избор от много продукти, включително чуждестранни лакомства.

Хората са уморени постоянно да чувстват тревога, така че правят всичко възможно, за да се върнат към по-нормален живот“, твърди Александър, служител в московския художествен музей. „Виждам, че много малко хора се ограничават, когато става въпрос за хранене в ресторанти и неща от този род. Те може да имат по-малко пари от преди, но все още имат малко.

Миналия месец Международният валутен фонд подобри икономическите си перспективи за Русия през 2022 г., прогнозирайки, че БВП на страната ще се свие с 6 процента вместо първоначално прогнозираните 8,5 процента. Това все още е значителен спад, но много по-малко от някои от по-ужасните първоначални прогнози.

Антон Табах, главен икономист в базирания в Москва кредитен оценител Expert RA, каза пред Ал Джазира, че два фактора са подкрепили руската икономика през първите шест месеца от новия режим на санкции. Първият беше голям скок в износа на стоки, особено на енергия. Според правителствен документ, с който агенция Ройтерс разполага, Русия се очаква да спечели повече от 337 милиарда долара от продажбите на енергия тази година , което е 38% увеличение от 2021 г. Вторият фактор е увеличението на държавните разходи.

„Ключовият въпрос сега е как руската икономика ще претърпи това, което Руската централна банка нарича процес на структурна трансформация“, каза Табах. „Говорим за потребителите, които преминават към нови продукти, появата на нови вериги за доставки и финансови посредници и компаниите, които се адаптират към новите ограничения. Според моите оценки и тези на Централната банка в момента сме в най-трудната фаза на процеса, която може да продължи между девет месеца и една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже и грантаджийските медии вече не могат да скрият истината. Русия пребъдва, но тежко му на Запад(ния/налия) свят
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тресавището се потъва бавно и мъчително - единствената възможност.
108
1
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Санкциите са дългосрочен инструмент , както знаят мнозина . Но дали дават възможности за блатная - ми видяхме руската "мисъл" как действа , тъй че и резултатите на руското "производство и мисъл" ще са мизерни
107
0
 
11
 
! Отговори
непукист преди 1 година
Невярвам някой да си е представял, че санкциите ще могат да сринат руската икономика за 1, 3, 6 или 12 месеца. Тази икономика има мащаба да работи като затворена система за неопределен период. Проблемът не е в това, а в цената, която руското общество трябва да плати. Другия проблем, който тепърва ще се гледа е цената на самата война. Русия води пълномащабна война с Украйна и пълномащабна икономическа война със Запада. Тя никога в историята си не е била в такъв конфликт. А това е скъпо. Много.
106
5
 
7
 
! Отговори
К*ви преди 1 година
"възможности", бе? Умрели са в кожата си! Освен заменяеми ВЕЧЕ ресурси - нищо нямат. Ръждива армия от времето на Хрушчов и Брежнев. Умряла била Европа?!, а що сега вият като не ги пускат там? Що искат да пътуват в държави, които ще загинат от глад и студ през зимата. Путкинските бабета и молодьож, дето му целуват портрета - облечени в "импортни" якета. Мацква и Питер (чуждо име) не са рефейката - на 50 км. от тях - кал, глад, мизерия и дупки по дворовете за Хенефи. Това е товарищи!
105
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е аут. Руснаците ще издържат, но нежните евро душичи ще им измръзнат розовите дупенца. Освен ако Урсула не се поклони и не целуне ръката на Императора.
104
2
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Добре е да напишете как санкциите се отразяват на хората в България и Европа, да се види какво става с инфлацията и с цените. Нас не ни интересуват руснаците, те сами да се оправят. Нас не ни интересува дали Путин ще е зле, а искаме ние да сме добре.
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До иво, ивенце сладурче, Гренландия също е огромна територия, сещаш ли се за какво ти говоря или си караш първосигнално както си свикнал от малък.
102
5
 
4
 
! Отговори
Ден на траур преди 1 година
Всички хора по света скърбят за най-великия сред най-великите! Русофилите не скърбят, но само им прочетете коментарите за да разберете, че у тях не е останало нищо човешко! Почивай в мир, легендо!
101
3
 
4
 
! Отговори
иво преди 1 година
До Анонименвикаш,тая голямата територия,ще стане много бедна и няма какво да ядът,а?...русия ще стане зле..а европа ще цъфти..чудесна логика,дори и за зеленски
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега следва статия и за Олег, който е на 28 години и работи като хигиенист, защото си е загубил работата като продавач на хамбургери..
99
7
 
23
 
! Отговори
Спирам да се къпя, преди 1 година
ще стоя на студено, на тъмно и ще ям само зеленчуци, за да накажа Русия и да подкрепя солидарно евролибер*а*стките си сестрички от неопределен пол.Хайде всички за ръчички под дъгата яхнали розови понита(безполово естествено)!
98
7
 
27
 
! Отговори
Комиците:) преди 1 година
Благодарете се на Русия и Китай че спасяват планета и Зелената сделка. Русия изнаса въглища газ и нефт за Китай. А Китай чрез тях произвежда слънчеви панели и вятърни мелници които ЕС ще купува за да се топли, осветлява подмива четирите си точки и прави индустрия. И трите страни, доволни. Какво повече може да са мечтае
97
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От повече от 6 месеца Пиндостан и неговите слуги и васали в Европа и Азия спешно и масирано наложиха безпрецедентни санкции срещу руската икономика. Тяхната цел бе да изолират РФ и да я разкъсат на парчета. Вместо това виждаме голям скок в износа на руски стоки, особено на енергоносители. Очакванията тази година са Русия да спечели повече от $337 милиарда само от продажбите на енергоносители, което е 38% увеличение спрямо 2021 г.
96
5
 
1
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
До АнонимеН 128. Прав си! Но щом не слушат съвета ти, Русия сама самоубийствено,вече забанява износа си към ЕС. От добра воля.
95
3
 
9
 
! Отговори
sa преди 1 година
Простреляхме с в краката за следващите 20 години, Нямаме лидери които да инвестират в технологии като Tokamak и изккуствена плазма
94
1
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Как се отразяват санкциите на Русия не ме интересува щото Русия не ме интересув. Въпреки, че е ясно, че никак не им се отразават. По ме интересува как се отразяват на останалия свят и особено на ЕС !? И кой умник и с каква цел ги измисли?
93
2
 
25
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
Президентът Путин работи денонощно като роб на галера, за да направи руската икономика толкова железобетонна, колкото я намираме сега. Президентът Путин ляга и става с мисълта за благоденствието на руския народ и по това се отличава коренно от първия президент на СССР Михаил Горбачьов, който почина късно снощи.
92
20
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
САНКЦИИТЕ КОИТО СЕ НАЛАГАТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО СА МНОГО МАЛКО! ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБА НА ГАЗ И ПЕТРОЛ В ЕС И ПАК ЩЕ ГОВОРИМ ДАЛИ САНКЦИИТЕ СЕ ОТРАЗЯВАТ НА ЗЛОТО ИЛИ НЕ!
91
9
 
9
 
! Отговори
За преател преди 1 година
В КвасДоналдс докараха ли картофки? Питам за един преател!